kombucha avonturiers

MANA bubbelt van plezier en dat is precies hoe broers Filip en Simon dit product bedacht en ontwikkeld hebben. Een drankje met een avontuurlijke spirit, altijd op zoek naar hoe het nog gezonder, schoner en lekkerder kan. MANA’s volwassen smaak is een reflectie van haar visie op de ideale wereld: puur en barstensvol leven.

ontmoet filip en simon kombucha brouwers.png

Het was aan de Amerikaanse westkust waar Filip en Simon vielen voor de charmes van gefermenteerde thee. Meteen waren ze geïnspireerd om kombucha naar Nederland te brengen, maar uit nader onderzoek werd hen duidelijk dat het drankje helaas ook een carbon footprint van Amerikaanse afmetingen had: omdat kombucha na het bottelen doorgist, moet het gekoeld vervoerd en opgeslagen worden. Voor een flesje de lippen van een klant bereikt, is er ontzettend veel energie aan te pas gekomen. De broers waren het erover eens dat het label ‘gezond’ niet alleen de consument betreft, maar ook de aarde. Als zij kombucha op de markt brachten, moest dat een duurzaam product zijn en het liefst klimaatneutraal. Met die ambitie gingen ze in 2015 aan de slag.

 
alternatieve frisdrank.jpg
 

suikervrij

Gek genoeg bleek het grootste probleem een relatief simpele oplossing te hebben: door de kombucha helemaal uit te laten gisten – dat wil zeggen: tot alle suiker is omgezet – is continue koeling niet langer nodig. MANA is de enige kombucha op de Nederlandse markt die voor dit productieproces gekozen heeft en daaraan dankt zij haar unieke smaak. MANA is niet zoet. Een groot voordeel, als je het Filip en Simon vraagt. Zonder verstoring van suiker is de kombucha aardser en uitgesprokener. MANA is sprankelend als een Prosecco, droog als een Sauvignon Blanc en dat zonder alcohol. Het is geen typische frisdrank, maar een vooruitstrevend product voor wie zijn smaakpapillen uit wil dagen. Perfect om mee te toosten, cocktails van te maken en zelfs om mee te koken.

 
MANA Kombucha - Clean green cocktail.jpg
 

Eenvoud

Filip en Simon geloven in de kracht van eenvoud en werken enkel met ingrediënten die van zichzelf een diepe en gelaagde smaak hebben. Er worden geen concentraten of extracten gebruikt en alles is van biologische oorsprong. Zo komt de gember niet uit China, waar kwaliteit niet te controleren is, maar uit Peru. Ook houden ze rekening met de seizoenen. De lovely lemon wordt gebotteld als de citroenen met bakken van bomen vallen en zij niet alleen de rijkste smaak, maar ook de meeste voedingswaarde hebben.

In drie jaar tijd hebben Filip en Simon grote progressie geboekt in het produceren van een conscious kombucha, maar het kan altijd beter. Sinds kort hebben ze in Amsterdam, wat MANA’s homebase is, een elektrisch aangedreven boot om bij het vervoer in de binnenstad de lucht schoon te houden en er wordt gewerkt aan een visionair plan om gerecyclede kratjes te maken van uit de grachten opgevist plastic. Elke dag bubbelen er nieuwe ideeën omhoog, niet alleen om het beter te doen, maar vooral om het leuk te houden. MANA is fris en dat proef je.

 
mana kombucha boot amsterdam.jpg